Tijgermug, helpen horren tegen muggen?

INSEKTEN: DE AZIATISCHE TIJGERMUG

De aziatische tijgermug is niet meer weg te krijgen uit Nederland. We zullen deze de komende jaren steeds meer in Nederland tegenkomen. Uiteraard worden er maatregelen genomen door NVWA.

 

 

INSEKTEN: LANGPOOT MUG

Ze prikken niet, ze bijten niet. Een langpootmug leeft buiten en heeft binnen niets te zoeken. Langpootmuggen eten gras en leven dus ook in het gras. 

 

INSEKTEN: LIEFHEERSBEESTJE

NATUURMONUMENTEN

Website met veel mooie foto's en informatie over insekten in Nederland

LINK NAAR

INSEKTEN OP DE WEBSITE VAN NATUURMONUMENTEN
Klik hier

NATUURMONUMENTEN

Website met veel mooie foto's en informatie over insekten in Nederland

LINK NAAR

INSEKTEN OP DE WEBSITE VAN NATUURMONUMENTEN
Klik hier

NATUURMONUMENTEN

Website met veel mooie foto's en informatie over insekten in Nederland

LINK NAAR

INSEKTEN OP DE WEBSITE VAN NATUURMONUMENTEN
Klik hier

Website Natuurmonumenten

Website met veel mooie foto's en informatie over insekten in Nederland

LINK NAAR

INSEKTEN OP DE WEBSITE VAN NATUURMONUMENTEN
Klik hier

Waar komen muggen op af?

Muggen kunnen erg vervelend zijn. Het zoemende geluid langs je hoofd, het wakker houden in je slaap en de vervelende, jeukende bulten die je krijgt van een muggensteek kennen we allemaal. Er doen zich een hoop verhalen de ronde over muggen. Zo zeggen vele mensen dat ze afkomen op het licht van je lamp. Maar is dat wel zo? En wat weten we nu echt over de mug? In dit artikel vertellen we je precies waar muggen op af komen.

 

Feiten over muggen

Muggen zoals wij die kennen zijn lang niet de enige soort muggen. Er zijn namelijk meer dan 3000 soorten muggen op de wereld. In Nederland zijn er zo’n 25 soorten muggen te vinden. De bekendste soorten noemen we in de volksmond de langpootmug, de steekmug en de knutten. Dit zijn vaak de soorten muggen die je muggenbulten geven of je de hele nacht kunnen wakker houden.

Niet alle muggen steken

Van deze soorten muggen steken niet alle muggen je lek. Alleen de vrouwelijke muggen steken je. Dit doen ze omdat ze zich willen voeden met bloed. Zij hebben de voedingsstoffen uit je bloed nodig om hun eitjes te ontwikkelen en zo nieuwe muggen te broeden. Op zich dus een nobele daad door wat van je bloed te geven, alleen heeft het voor jezelf zoveel nare gevolgen in de vorm van jeukende bulten.

Muggen zijn de gevaarlijkste dieren op de wereld

Je zou het misschien niet denken, maar muggen zijn de gevaarlijkste dieren op de wereld. Er is namelijk geen één diersoort op aarde dat meer mensen doodt dan muggen. Muggen zijn jaarlijks verantwoordelijk voor zo’n miljoen doden per jaar. Niet omdat ze zo hard steken, maar omdat zij door middel van bloed ziektes kunnen verspreiden. De bekendste ziektes die muggen kunnen verspreiden zijn het Zika-virus en Malaria.

Muggen drinken veel bloed

Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken. Je hebt vast wel eens een flinke bloed vlek gezien wanneer je een mug dood hebt geslagen.

Muggen zijn belangrijk

Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat het nut is van een mug. Zo’n klein, irritant, zoemend beest kan toch geen functie hebben? Toch zijn muggen erg belangrijk. Ze leggen hun eitjes namelijk in water. De larven die uit de eitjes komen filteren algen uit het stilstaande water. Door de algen te filteren, zorgen de larven ervoor dat er geen giftige stoffen in het water komen. Ook worden de larven van muggen gegeten door andere dieren, zoals vissen en kikkers.

Ook volwassen muggen zijn prooien voor andere dieren. Mannetjes muggen worden bijvoorbeeld opgegeten door vleermuizen en zwaluwen. Als er dus geen muggen meer zouden zijn, zou het water een stuk giftiger en onbruikbaar worden. Daarnaast hebben dieren als zwaluwen en vleesmuizen dan veel minder te eten.

Ook bestuiven muggen planten en bloemen, net als bijen dat doen. Ze eten van het nectar en verspreiden het stuifmeel van de bloem door naar een andere bloem te vliegen.

Waar komen muggen op af?

Nu we iets meer weten over de mug, kunnen we dieper in gaan op waar muggen op afkomen. Er gaan veel fabels de ronde over wat muggen aantrekt. Zo zeggen mensen dat muggen worden aangetrokken door je lampen wanneer je de ramen open hebt. Anderen zeggen weer dat sommige mensen een aantrekkelijkere geur van bloed hebben. Maar wat is nu waar?

Het ware antwoord zullen wij je geven: muggen komen af je adem, de geur van je lichaam en op je lichaamswarmte. Hoe dat precies zit, leggen we je uit.

Adem: Kooldioxide

Een stof die muggen aantrekt is kooldioxide. Dit zit in je adem. Wanneer je ademt haal je zuurstof naar binnen. Tegelijkertijd geef je kooldioxode, ook wel CO2 genoemd, af. Muggen worden door deze stof aan getrokken.

Lichaamsgeur

Muggen kunnen goed ruiken. Zo weten ze precies waar ze heen moeten om hun nieuwe maaltijd te halen. Lichaamsgeur trekt muggen dan ook sterk aan. Muggen hebben een neus voor bijvoorbeeld zweet, maar ook de afbraak van bepaalde bacteriën op de huid.

Niet iedereens lichaamsgeur is even aantrekkelijk voor muggen. Zo hebben sommige mensen van nature al een hogere aantrekkingskracht op muggen dan anderen. Daarnaast hebben ook andere factoren invloed op de mate van aantrekkelijkheid voor muggen. Denk hierbij aan sporten of bepaald eten en drinken dat je hebt genuttigd.

Lichaamswarmte

Muggen kunnen warmte detecteren. Hiervoor gebruiken ze bepaalde zenuwcellen die zich op antennes bevinden. Deze zenuwen gebruiken ze om lichaamswarmte op te sporen van een eventuele prooi. Ze gebruiken deze methode vaak in combinatie met bijvoorbeeld lichaamsgeur.

Hoe zorg je ervoor dat muggen niet op je af komen?

Hoewel een muggenbeet nooit helemaal te voorkomen valt, zijn er wel maatregelen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat je de risico’s sterk verminderd. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  • Gebruik middelen om muggen te weren: middelen zoals DEET hebben een sterke geur waarmee je jouw lichaam minder aantrekkelijk kunt maken voor muggen.
  • Laat geen stilstaand water staan: stilstaand water zoals plassen, vijvers, bloempotten, emmers of andere plekken waar water blijft staan, zijn een uitnodiging voor muggen om hun eitjes in te leggen.
  • Draag voldoende kleding: het klinkt simpel, maar iedere plek die niet ontbloot is is voor de mug niet te steken. Om te voorkomen dat je wordt gestoken door muggen, kun je dus gewoon wat extra kleding aantrekken. Denk op een warme zomerdag aan bijvoorbeeld een linnen shirt of broek.
  • Voorzie ramen en deuren van horren: een van de beste manieren om muggen buiten de deur te houden zijn horren. Als je goede horren plaatst kun je altijd zoveel deuren en ramen open laten zoals je zelf wil.
  • Gebruik een ventilator: muggen hebben zwakke vleugeltjes en kunnen niet goed vliegen in de wind. Door luchtstroom te creëren wordt het moeilijker voor de muggen om bij je in de buurt te komen.

Hoe kun je muggen bestrijden?

Soms is voorkomen helaas niet genoeg en krijg je alsnog last van muggen. Dan zijn er gelukkig allerlei maatregelen die je kunt nemen om de muggen te bestrijden. Wij vertellen je alles over de opties die er zijn.

Muggenstekkers

Een innovatieve en effectieve oplossing tegen muggen zijn zogenaamde muggenstekkers. Dit zijn kleine apparaatjes die je in het stopcontact steekt. Vervolgens begint het apparaatje een bepaalde vloeistof te verdampen waar muggen niet tegen kunnen. Alle muggen in de ruimte zullen dood neervallen en daarnaast werkt de vloeistof ook werend tegen muggen die er nog niet zijn. Je laat het apparaat met gemak de hele nacht in het stopcontact zitten zodat je heerlijk kunt gaan slapen zonder vervelende zoem en muggenbulten.